Grilovaná zelenina
INGREDIENCE:
- 250 g šalotky
- po 2 žlutých a červených paprikách
- 700 g malých cuket
- 4 PL olivového oleje
- 1 menší snítka rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 3 PL octa Balsamico
- 2 PL portského červeného vína
- 1 stroužek česneku
- 1 menší svazek bazalky
- pepř
- sůl
- *1 PL = 1 polévková lžíce*
POPIS POSTUPU:
Papriky opláchneme a opečeme pod grilem (nebo v troubě při 250 °C), až se na slupce začnou tvořit puchýřky. Během grilování jednou obrátíme. Papriky vyjmeme, osolíme a necháme vychladnout pod vlhkou utěrkou. Cukety opereme, špičky odřízneme. Šalotky oloupeme a oba druhy zeleniny podélně rozpůlíme. Na plechu smícháme olej, jehličky rozmarýnu, sůl, rozdrcený bobkový list a pepř. V této směsi obalíme šalotky a cukety. Poté je naskládáme na plech tak, aby šalotka byla pokrytá. Zasuneme pod horký gril (nebo střední část pečící trouby vyhřáté na 220 °C) a 5-7 minut grilujeme (nebo 30 minut zapékáme), dokud zelenina nezhnědne. Papriky oloupeme, jadérka a stopku odstraníme. Šťávu z paprik smícháme s octem, portským, solí a pepřem. Česnek a bazalku nasekáme. Papriku pokapeme šťávou, opepříme, posypeme bazalkou a česnekem, dáme stranou do tepla. Na servírovací mísu naaranžujeme všechnu zeleninu a podáváme.