Žampiónová krémová polévka
INGREDIENCE:
- žampiony
-máslo
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- mléko nebo smetana
-masox
POPIS POSTUPU:
Žampiony oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a žampiony jemně podusíme. Poté zasypeme drceným pepřem a podlijeme 1/2l vody(možno přidat 1 kostku masoxu). Necháme dusit do změknutí. Mezitím z hladké mouky a másla uděláme jíšku, kterou začneme rozřeďovat mlékem či smetanou (tzv. bílá omáčka neboli bešamel), přidáme tolik mléka, abychom z jíšky vymíchali hustší krém, necháme vychladnout. Když jsou žampiony měkké, vyjmeme je z vývaru, který dle potřeby naředíme. Necháme přejít varem a po částech vmícháváme bílou omáčku (také dle potřeby, záleží na požadované hustotě - případně můžeme dohustit instantní jíškou či naopak zředit mlékem či smetanou). Poté dochutíme solí, popříp. pepřem. Do polévky vrátíme uvařené žampionové plátky. Pokud chceme krém čistý, uvařené houby rozmixujeme a vmícháme do polévky.