Mátová nealkoholická limonáda "Mojito''
INGREDIENCE:
- 1 menší hrstka čerstvých mátových lístků (10-20)
- mačkaná šťáva z půlky větší limetky nebo citrónu
- půlměsíc limetky nebo citrónu na ozdobu
- 3 - 4 vrchovaté lžičky cukru (hnědý či bílý, podle chuti)
-několik kostek ledu nebo nadrcený led
- voda podle potřeby
- brčko a dlouhá lžička nebo míchátko
POPIS POSTUPU:
Do hmoždíře vložíme mátu (můžeme si schovat 2 lístky na ozdobu) s trochou vody, cukr a šťávu z citrónu nebo limetky (vymačkáme nejlépe ručním odšťavňovačem), vše smícháme a lístky máty rozmačkáme (měl by se však zachovat jejich tvar, jde jen o to, aby lístky uvolnily mentolovou esenci.)
Vyndáme z mrazáku sklenici, dáme do ní led a přes něj přelejeme směs z hmoždíře. Dolijeme vodou, zamícháme, přidáme brčko a nakonec ozdobíme naříznutým půlměsícem limetky nebo citrónu. Podáváme.
(Obměna: klasické alkoholické mojito získáme jen přilitím jednoho panáka bílého kubánského rumu. Originální mojito je potom dělané z hnědého cukru, místo vody dolijeme sodovku, a led má být nadrcený - já dávám však obyčejné ledové kostky - je to jednodušší - a také chutná skvěle.)