Hovězí pečeně po cikánsku
INGREDIENCE:
- 600 g zadního hovězího masa
- 50 g uzené slaniny (obyčejné bílé), nakrájené na nudličky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sádla či slunečnicového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžičky sladké papriky
- 3 velká rajčata, spařená, sloupnutá a nakrájená na kostičky
- 4 bílé papriky, bez semen a nakrájené na kostičky
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
POSTUP PŘÍPRAVY:
Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (viz recept na hovězí pečeni na víně). Předehřejte troubu na 200 °C. V litinovém hrnci s kovovými uchy na sádle asi osm minut zvolna opékejte cibuli. Vložte maso a osmahněte ho tři minuty z každé strany, aby se zatáhlo. Přisypte sladkou papriku, rozmíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku, přiklopte a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte 400 ml vody a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu.Měkké maso vyjměte. Hrnec se šťávou postavte na sporák a přes sítko a za stálého míchání přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou na objem 700 ml. Míchejte a zvolna vařte půl hodiny. Osolte a opepřete, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Plátky masa přelévejte omáčkou, podávejte s houskovým knedlíkem.